bo    

 

 

 

 
 

Vachtverzorging

 

De vacht van een hond kan ingedeeld worden in de volgende groepen:

  • Gladhaar (bv Boxer)
  • Kort stokhaar (bv Duitse Herder)
  • Lang stokhaar (bv Berner Sennenhond)
  • Ruwhaar (bv Airedale Terrier)
  • Langhaar met weinig onderwol (bv Cocker Spaniel)
  • Langhaar met veel onderwol (bv Shih Tzu)
  • Kroeshaar (bv Poedel)
  • Vilthaar (bv Komondor)
  • Haarloos (bv Chinese Naakthond)

Omdat deze vachtsoorten van elkaar verschillen, hebben ze ook allemaal een ander soort verzorging nodig. De verzorging wordt per vachttype beschreven.

Gladhaar: Deze vachtsoort heeft maar weinig onderhoud nodig. Met een zemenlap kunt u de hond afnemen. Hiermee verwijderdt u vuil van de vacht, verspreidt u talg over de vacht en gaat de vacht mooi glanzen. Een hond met deze vachtsoort zal het hele door jaar haren verliezen.

Stokhaar Kort: Eigenlijk niet te veel aan doen. Hoe meer u kamt/borstelt, hoe meer de hond gaat verharen. Is de hond in de rui dan wil een kambeurt wel helpen. Gebruik hiervoor een grove metalen kam. Gebruik zeker geen furminator. Deze snijdt de vacht kapot en verergert het verharen. Een goede wasbeurt gevolgd door het droog blazen met een waterblazer helpt ook veel. Lang:Een keer per week doorborstelen met een grove kam is voldoende. Voor de langere haren aan broek en voorpoten kunt u een borstel met rechte pennen gebruiken. Tijdens de rui periode is het aan te raden de hond in de trimsalon te laten behandelen volgens de was en blaas methode. Daarbij wordt alle dode onderwol op huidvriendelijke manier verwijderd.

Ruwhaar: Ruwharige honden verliezen ongeveer om de 6 maanden al hun dekhaar. Alleen dit dekhaar blijft in het haarzakje zitten, waardoor het kan gaan irriteren. Daarom moet dit, als de vacht plukrijp is, er uit geplukt worden. Dit is echt een werkje voor de professional, het is niet aan te raden hier zelf aan te beginnen. Voor het normale onderhoud, kunt u het beste een borstel met rechte pennen gebruiken, in combinatie met een grovere kam. Heeft de hond veel beharing aan de poten, begin dan onderaan de poot met kammen en kam vervolgens in laagjes het haar uit naar boven toe. Let ook goed op klitten in baard en snor. Het is verstandig deze elke dag even door te kammen omdat ze snel klitten door etensresten en dergelijke.
Normale frequentie trimbeurt: 2x per jaar

Langhaar met weinig onderwol: Deze vachtsoort verhaart niet in een keer. Elke keer verhaart een deel van de onderwol en de dekharen. Voor het dagelijkse onderhoud volstaat een borstel met rechte pennen en een kam. In de trimsalon zal het dode haar weggeplukt worden en de langere beharing aan de poten en dergelijke, zal bijgewerkt worden.
Normale frequentie trimbeurt: 3 a 4x per jaar

Langhaar met veel onderwol: Deze vachtsoort verhaart het hele jaar door geleidelijk. Hierdoor is de kans op klitten heel groot. Het is dus belangrijk dat u uw hond goed bijhoudt. Let vooral op de oksels, achter de oren en op de buik, hier ontstaan het snelst klitten. Kam of borstel de hond regelmatig door met een borstel met rechte pennen of een kam. U kunt er ook voor kiezen om het haar in te laten korten. Afhankelijk van de lengte die u wilt zal dit door middel van knippen of scheren gebeuren.
Normale frequentie trimbeurt: 4 a 6x per jaar

Kroeshaar: Deze vacht bestaat voornamelijk uit onderwol die heel lang kan worden. Daarom moeten deze honden regelmatig geknipt of geschoren worden. Voor het normale onderhoud volstaat een borstel met rechte pennen of een kam.
Normale frequentie trimbeurt: 6x per jaar

Vilthaar: Dit is een dubbele vacht met heel veel en lang onderwol. Het is de bedoeling dat dit vervilt. Om ervoor te zorgen dat de plakkaten niet te groot worden, dienen de viltstrengen gescheurd te worden.

Haarloos: U kunt de huid van uw hond afnemen met een zemenlap. Dit zorgt voor een goede doorbloedig van de huid.

 

 

 
 

 

trimsalon3

Boxer (gladhaar)

trimsalon4

Duitse Herdershond (kort stokhaar)

trimsalon5

Berner Sennenhond (lang stokhaar)

trimsalon6

Airedale Terrier (ruwhaar)

trimsalon7

Engelse Cocker Spaniel (langhaar weinig wol)

trimsalon8

Shih Tzu (langhaar veel wol)

trimsalon9

Grote Poedel (kroeshaar)

trimsalon10

Komondor (vilthaar)

trimsalon11

Gekuifde Chinese Naakthond (haarloos)