bo    

 

 

 

 
 

 

Parasieten:

Parasieten zijn levende wezens die leven ten koste van een ander levende wezen. De meest bekende soorten worden hier besproken, nl. vlooien, teken, mijten en wormen.

Vlooien:

Vlooien zijn kleine, donkerbruine, vleugelloze insekten. De vlo leeft van bloed van uw hond of kat. Om het bloed op te kunnen zuigen injecteert hij een antistollingsmiddel in het bloed.

Vlooien zorgen voor veel jeuk. Heeft uw hond of kat een vlooienallergie, dan zal hij ook nog eens uitslag krijgen. Het kan gebeuren dat uw hond wel jeuk heeft, maar u geen vlooien ziet. Kijkt u dan of u misschien de uitwerpselen van de vlo ziet. Dit zijn kleine zwarte korreltjes op de huid. Bij aanraking met water zal het roodbruin kleuren.
Bij bestrijding van vlooien is het belangrijk niet alleen de hond of kat te behandelen maar ook de omgeving waar de hond of kat zich bevindt. Er zijn verschillende anti-vlooien middelen op de markt, in vorm van druppeltjes, sprays, tabletjes en banden. Laat u door uw dierenarts adviseren wat voor uw hond of kat het beste is.
Heeft uw hond vlooien, geef hem dan ook een wormenkuur, want vlooien kunnen lintwormen overbrengen.

Teken:

Teken zijn kleine spinachtige insekten. Ze laten zich vanuit struiken/bomen op de hond vallen (of op u!) en bijten zich met hun kop vast in de huid. Als de teek zich heeft volgezogen laat hij weer los. Maar dit betekent niet dat u er niets tegen hoeft te doen. Een teek kan namelijk vervelende ziektes overbrengen. Controleer uw hond en uzelf daarom altijd op teken als u in het bos bent geweest. U kunt de teek verwijderen met een speciale tekentang die u kunt kopen bij de dierenwinkel. Verwijdert u de teek binnen 24 uur, dan is de kans klein dat hij een ziekte heeft overgebracht. Er bestaan ook tekenbanden. Deze zorgen voor een bepaalde tijd ervoor dat een teek zich niet zal hechten.

Mijten:

Mijten zijn zeer kleine beestjes die enorme jeuk veroorzaken. Er zijn verschillende soorten mijt, maar de meest voorkomende mijtsoort is de oormijt. Schudt uw hond veel met zijn kop, is het oorsmeer schilferig en droog en komt er een rare lucht uit, ga dan direct naar de dierenarts. Mijt is namelijk zeer besmettelijk en kan ook nog leiden tot een oorontsteking.

Wormen:

Bij de hond kunnen verschillende soorten wormen voorkomen, nl. de spoelworm en de lintworm
Spoelworm: Spoelworm eitjes zitten in de ontlasting van een besmette hond of kat. Uw hond kan zo besmet raken met de eitjes. De eitjes komen uit en ontwikkelen zich tot larven. De larven lopen vast in het lichaam. In bepaalde gevallen komen de larven in de bloedsomloop en kunnen dan in de darm uitgroeien tot volwassen, eitjesleggende, wormen.
Lintworm: Een lintworm is een lange, platte worm die uit segmenten bestaat. Elk segment is een zakje met eieren. Deze zakjes kunt u, als uw hond lintworm heeft, als rijstekorreltjes bij de anus terug vinden. Vlooienlarven eten de lintworm eitjes. Het eitje ontwikkelt zich in de vlo tot lintworm. Als uw hond per ongeluk de vlo inslikt, dan is hij vervolgens besmet met lintworm.
Als mens kunt u ook besmet raken met de spoelworm, daarom is het belangrijk om uw hond tenminste 2x per jaar te ontwormen.Voor pups dient u het volgende ontwormingsschema aan te houden:
Op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken en met een half jaar. Daarna is het verstandig om tenminste elk half jaar te ontwormen.

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

trimsalon14

Uitvergroting van een vlo

 

 

 

 

teek

Teek op de huid van een hond

 

teek2

Een steeds voller gezogen teek

 

oormijt

Zeer grote uitvergroting van een oormijt

 

lintworm

Segmenten van een lintworm