bo    

 

 

 

 
 

Lichaamsverzorging

 

Nagels:

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de nagels van uw hond niet te lang zijn. Als de nagels van de hond te lang zijn, dan is dat pijnlijk voor de hond. De hond gaat hierdoor anders op zijn poten staan, om de pijn te verlichten. Deze verkeerde stand kan vervolgens weer tot andere klachten leiden.

Als uw hond veel op een harde ondergrond loopt, dan is het niet altijd nodig om de nagels te knippen, de nagels slijten door het lopen. Wel moet u altijd letten op de nagel van de vijfde teen, omdat deze niet op de grond komt. Het komt wel eens voor dat mensen hier vergeten naar te kijken, zeker bij langharige honden, en dat de nagel helemaal in de huid groeit. Dit kan leiden tot vervelende ontstekingen. Ook is een lnage nagel aan de vijfde teen gevoelig voor inscheuring, de hond kan er makkelijk achter blijven hangen.

In de nagel van de hond loopt een klein bloedvaatje en een zenuw. Dit noemen we het leven. Als de nagel te kort wordt afgeknipt, dan knipt u in het leven en gaat het bloeden. Dit is pijnlijk voor de hond. Gebeurt dit te vaak, dan krijgt de hond een hekel aan nagels knippen. Helaas is het niet altijd te voorkomen, omdat bij honden met zwarte nagels het leven niet altijd goed waarneembaar is. In de trimsalon hebben we daarom iets bij de hand om het bloeden zo snel mogelijk te stoppen, mocht het een keer gebeuren.

Oren:

Bij langharige oren groeit er vaak ook veel haar in het oor. Als dit haar blijft zitten, dan kan het vuil uit het oor niet goed weg. Het binnenoor krijgt te weinig lucht en kan gaan ontsteken. Daarom wordt bij iedere hond die in de trimsalon komt de oren nagekeken. Zit er veel haar in het oor, dan wordt dit er uit gehaald. ZIt er weinig of geen haar in, maar is het oor wel vies, dan wordt het oor even schoon gemaakt. U kunt dit zelf ook doen. Gewoon met een watje of een stukje keukenrol. Gebruik nooit wattenstaafjes in het oor van uw hond, u kunt hier te diep het oor mee in gaan. Stinkt het oor en zit er erg veel oorsmeer in en voelt het oor erg warm aan, ga dan even langs de dierenarts, het oor is dan mogelijk ontstoken. Uw hond zal waarschijnlijk ook veel met zijn oren klapperen.

Tanden:

In het speeksle van honden, net als bij mensen, zitten eiwitten en mineralen. Deze plakken vast aan de tanden (tandplak). Wordt het tandplak niet verwijdert, dan gaat het verstenen en ontstaat tandsteen. Tandsteen zorgt ervoor dat het tandvlees omhoog geduwd wordt. Het tandvlees kan hierdoor gaan ontsteken. In het ergste geval kan het gebeuren dat tanden of kiezen uitvallen doordat het tandvlees te veel is weggetrokken.

Niet alle honden hebben evenveel last van tandsteen. Sommige rassen hebben er meer last van dan andere, maar het soort voeding dat de hond krijgt speelt ook een belangrijke rol. En oudere honden hebben er meer last van dan jonge honden.

Wat kunt u doen om tandsteen te voorkomen? Als uw hond nog geen tandsteen heeft (gele/bruine aanslag op voornamelijk de hoektanden en kiezen) dan kunt u elke dag eventjes de lippen van de hond tegen de tanden/kiezen aan masseren. Niet te hard, dat doet zeer. U wrijft zo het tandplak van de tanden en kiezen af. U kunt er ook voor kiezen om het gebit te poetsen met een tandenborstel of een gaasje. U kunt hier voor speciale hondentandpasta gebruiken (nooit mensen tandpasta gebruiken, een hond spoelt zijn mond niet en fluoride is slecht voor de hond), maar het is niet perse noodzakelijk.

Heeft uw hond al tandsteen, dan kunt u ervoor kiezen om dat bij de dierenarts te laten verwijderen. Aangezien dit onder narcose moet gebeuren zal de dierenarts dit alleen doen als het echt noodzakelijk is, of als de hond om een andere reden toch al onder narcose moet.

Heeft uw hond maar een klein beetje tandsteen, dan kan ik proberen dit te verwijderen (afhankelijk van de hond), maar u kunt uw hond ook een kluif/bot geven waaraan hij echt moet kluiven (dus niet iets wat met 5 tellen op is). Ook helpen grote stukken vlees goed. De hond moet dit aan stukken schuren waardoor het gebit gereinigd wordt. Heeft uw hond nog nooit vlees gehad, informeer dan eerst even wat u het beste kunt geven.

Anaalklieren:

Vlak bij de anus bevinden zich de anaalklieren. Deze scheiden een vloeistof uit in de anaalklierzakjes. Normaal wordt de inhoud van deze zakjes naar buiten geduwd bij het ontlasten. Soms is de uitgang van de anaalklierzakjes wat nauw en hoopt de inhoud zich op. De zakjes gaan irriteren en kunnen gaan ontsteken. Als uw hond hier last van heeft, dan gaat hij waarschijnlijk likken aan zijn anus, of "sleetje rijden". Op deze manier worden de zakjes alsnog geleegd. Om uw hond hierbij te helpen, kunt u hem bijvoorbeeld een bot geven (geef altijd ongekookte botten, gekookte botten kunnen splinteren). De ontlasting wordt hierdoor wat harder, waardoor de zakjes alsnog leeggeperst worden.

Het leegdrukken van de anaalzakjes door de mens is eigenlijk niet aan te raden. De meeste mensen weten niet goed wat ze doen. Vaak wordt hierdoor het probleem verergerd. De anaalklieren gaan extra hard werken, waardoor de zakjes helemaal overvult raken, of de ontsteking wordt naar binnengedrukt.

Daarom leeg ik in de trimsalon nooit de anaalklierzakjes. Mocht u hond er echt last van hebben, dan is het raadzaam om langs de dierenarts te gaan. Deze kan beter beoordelen wat er aan de hand is en mocht hij/zij het wel nodig vinden om ze te legen dan gebeurt dat op een professionele manier.